Zdrowa kuchnia dla zdrowego serca

 

warzywa zdrowe

U źródła zdrowego serca leży zdrowe odżywianie się, aktywność fizyczna i dobre samopoczucie. Wszystko ze sobą się elegancko łącz, gdyż gdy jesteśmy pojedzeni – jesteśmy zadowoleni, gdy się ruszamy – wydzielane są endorfiny, po aktywności fizycznej jesteśmy bardziej rześcy i radośni. Artykuł ten będzie poświęcony naszemu podniebieniu – aby dać mu trochę radości przedstawiamy kilka przepysznych i zdrowych przepisów dla zdrowego serca.

 Szybka sałatka z tuńczyka

składniki:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

2 puszki kukurydzy

1 puszka ananasa

1 duża czerwono papryka

łyżka majonezu

250 ml jogurtu naturalnego

pietruszka

Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy, dodajemy kukurydzę oraz pokrojony w kosteczkę ananas, paprykę i pietruszkę. Wszystko mieszamy i przyprawiamy wedle smaku. Na końcu do jogurtu naturalnego dodajemy łyżkę majonezu i wszystko dodajemy do sałatki.

 

Jeżeli ktoś nie lubi tuńczyka, to może skusić się na seler … :)

 

Jeszcze szybsza sałatka z selera

składniki:

1 duży słoik selera w cienki plasterkach

1 puszka kukurydzy

1 puszka ananasa

łyżka majonezu

250 ml jogurtu naturalnego

Seler odsączamy przez sitko, dodajemy kukurydzę. Ananas kroimy w drobne kostki i mieszamy z wcześniej przygotowanym selerem i kukurydzą. Całość doprawiamy wedle uznania. Łyżkę majonezu mieszamy z 250 ml jogurtu naturalnego i dodajemy do naszej sałatki.

Pieczarki nadziewane

składniki

1 kg pieczarek

2 jajka na twardo

1 łyżka masła

4 plasterki żółtego serca

Pieczarki płuczemy w gorącej wodzie i obieramy ze skóry, następnie odcinamy ogonki. Do farszu siekamy drobniutko ogonki, mieszamy je z posiekanymi jajkami i przyprawiamy. Farszem nadziewamy kapelusze pieczarek. Pieczarki kładziemy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Po upieczeniu na każdą pieczarkę kładziemy kawałek żółtego sera i zostawiamy jeszcze na 5 minut w piekarniku aż się roztopi.

 

Życzymy smacznego

Share